Gamification is de toepassing van laagdrempelige spel-elementen en spel(game)principes in niet-spelcontexten.
Games en game-achtige elementen worden al duizenden jaren gebruikt om te onderwijzen en mensen betrokken te maken. Enkele klassieke spelelementen zijn: punten, badges en klassementen. Deze klassieke elementen passen wij in onze methodiek ook toe.
Geen nieuw concept
Wat interessant is, is dat gamification geen nieuw concept is. Hoewel de term misschien in recentere tijden is bedacht, bestaat het concept op veel gebieden van het leven al zolang de beschaving bestaat. Je hebt vast de film Mary Poppins gezien, daarin vat ze gamification heel mooi samen met het citaat "In every job that must be done, there is an element of fun. You find the fun and SNAP! the job's a game."
Badges
In KeyVue is de basis van gamification Badges.
Badges worden gedefinieerd als visuele representaties van prestaties en kunnen verdiend en verzameld worden binnen de gamification-omgeving.
Ze bevestigen de prestaties van de medewerkers (spelers), symboliseren hun verdiensten en tonen zichtbaar hun verwezenlijking van niveaus of doelen. Dit zichtbare is centraal voor de organisatie te zien. Zodat iedere medewerker(speler) zijn eigen resultaat en doel kan afmeten.
Hoe wordt er gepresteerd
Badges geven dus ook indirect feedback, in die zin dat ze aangeven hoe de medewerkers (spelers) hebben gepresteerd. Badges kunnen het gedrag van medewerkers (spelers) beïnvloeden, waardoor ze bepaalde veranderingen en uitdagingen moeten kiezen om de bijbehorende badges te verdienen.
Iedereen heeft een kans
Aangezien badges iemands prestaties symboliseren in een groep, kunnen ze ook sociale invloeden uitoefenen op collega's (medespelers), vooral als ze zeldzaam of moeilijk te verdienen zijn. Het is daarbij wel belangrijk dat iedereen een kans moet hebben op een soort badge of een verbetering van hun badge score. Daarom is iedere badge in KeyVue te verdienen in een bronzen, zilveren of gouden variant.
Punten verschillende badges
Een badge wordt vertaald naar punten. Heb je een gouden badge verdiend, dan krijg je daarvoor 3 punten. Bij een zilveren 2 punten en voor een bronzen 1 punt. Deze punten tellen we eens per kwartaal op en tonen we in het zogenoemde Leaderboard.
Leaderboard
Leaderboards rangschikken medewerkers (spelers) op basis van hun relatieve succes, waarbij ze worden afgemeten aan een bepaald succescriterium. Een leaderbord oftewel scorebord kan helpen te bepalen wie het beste presteert over een langere periode. Dit is dus een competitieve indicator van vooruitgang die de eigen prestaties van de medewerker(speler) relateert aan de prestaties van anderen.
Het leaderbord heeft een motiverende potentieel en is langduriger van invloed dan een badge.